Április 7.

Kedves mindenki!


A mai óra is prezentációval indult, most én azonban a kiselőadás gyakorlati részének lebonyolításáért voltam felelős. Tehát feladatot kellett adnom a többieknek, ami mindig furcsa, hiszen a saját korcsoportodnak válsz a tanárává, ami meglehetősen szokatlan lehet...Nagyon jól sikerült azonban a gyakorlat, egy gondolattérképet kellett csinálnia mindenkinek a Mindmup program segítségével. Nagyon kreatív megoldások születtek! :)

Geolearn: http://geolearn.fw.hu/
Magyar weboldal, vaktérképek a gyakorláshoz. Röviden és lényegre törően így lehetne összefoglalni ezt az oldalt, azonban nem árt pár szót írni róla. Tehát ha kis diákunk/gyerekünk nehézségekbe ütközik a vaktérképek gyakorlását illetően, csak irányítsuk ide, azonnal hozzáfér ugyanis rengeteg térképhez, amelyek ráadásul nem mindig ugyanazokat a helyszíneket teszik be feladatnak, tehát nem puszta magolásról lesz szó, hanem valóban megtanulja a fontosabb városokat, stb.

Ezen a ponton töredelmesen be kell vallanom, hogy la geografía nem nagy erősségem, soha nem is volt az. Ezzel a játékos földrajzos oldallal azonban még nekem is szórakoztatónak tűnik a tanulás. Ez ugyanis egy tudásellenőrző program, amivel az országokat-fővárosokat tudjuk gyakoroltatni a diákokkal. És ami a legjobb: angolon és spanyolon is használható, ha kultúrföldrajzot akarunk a gyerekeknek tanítani. Szerintem ez nagyon hasznos, hiszen érdemes egy kis kultúrát, országismeretet is becsempészni a nyelvórákba is. Erre pedig ez a weblap egyszerűen tökéletes!

Adatsorok, interaktív tartalmak létrehozására alkalmas program. Word formátummal dolgozik, a méret nem állítható. Táblázatok, diagramok készítése sokkal egyszerűbbé válik ezzel az ingyen hozzáférhető programmal. Mivel azonban minden angolul van, kicsit nehéz lehet a használata a nyelvet nem magabiztosan még nem tudó tanároknak. Nekem hasznosnak tűnik, de inkább saját magam számára (diagramok a dolgozatok eredményeiről, stb.).

https://kpcreativecommons.com/2013/
05/28/shelley-wight-diigo-and-symbaloo/
Diigo: https://www.diigo.com/
Ez az a weboldal, ahol egyetemisták részére a regisztráció kötelező! Itt ugyanis minden cikk, publikáció, könyv, hasznos weboldal rendszerezhető, összegyűjthető, felcímkézhető, kiválogatható. Tehát mindent el lehet végezni, ami kell egy jó szakirodalmi lista összeállításához, kifejezetten ajánlott szakdolgozatnál, illetve olyan elfoglaltságok esetén, mint egy tudományos kutatás megírása. Szerencsére a gyerekeknél (inkább középiskolásoknál) is használható, hiszen közösen is összeállíthatnak egy projektfeladatot, amihez gyűjthetnek hasznos linkeket.

https://www.drupal.org/project/upside_down
Ennek az oldalnak már csak a móka kedvéért is fontos a használata. Képes ugyanis arra, hogy megfordítsa fejjel lefelé a szöveget, amit a szövegdobozba gépelünk. Ez szórakoztató is lehet a tanórán, ugyanakkor feladatok készítésére is alkalmas. Nem felejthető el továbbá ezen a ponton, hogy a munkafüzetek aljában a megoldások mindig fejjel lefelé vannak. Az itt készült kis szöveg pedig könnyen másolható: tehát akár feladatlapok készítésénél is jól jöhet. Sőt, későbbi tankönyvíróknak kifejezetten útil.

A mai új ismeret ennyi volt dióhéjban. Találkozunk egy hét múlva.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések