Április 28.

Buenos días!


A Board Game Maker nevű programot már korábban is megismerhettük, most azonban egy prezentáció keretein belül is bemutatásra kerül. Először arról volt szó, hogy a játék mint olyan miért hasznos a tanóra keretein belül: felüdíti a gyerekeket, jó lehet óra elején és óra végén is, mintegy ismétlésként és összefoglalásként is hasznos minden tárgyból. Természetesen nyelvszakosok itt is előnyben. :)

https://techcrunch.com/2013/03/26/
y-combinator-winter-2013-demo-day-batch-1/
Ma már mindent tudunk virtuálisan is csinálni (kivéve a teleportálást...). Így a parafatáblánk is bekonvertálódott a digitális világba. Ki tudunk tűzni rá ötleteket, időpontokat, képeket, cikkeket, fájlokat, bármit. A Padlet nevű programot egy spanyoltanárnő be is mutatta a Bölcsész Tanári Konferencián, és nagyon hasznosnak tűnt. Ő ugyanis a csoportjának az összes beadandóját, bejegyzését, kvízeit teszi fel a táblájukra, amit a gyerekek is megtekinthetnek, talán szerkeszthetnek is. Ezt be lehet könnyen állítani, mint pl. a Quizlet esetében. Nagyon szépen átlátható a felület bár nekem a Padlet kicsivel könnyebben kezelhetőnek tűnik.

Szerintem senkinek nem kell manapság megmagyarázni, mi is az a QR kód. Így ezt nem is fogom megtenni, helyette inkább ötletbörzébe kezdek, mire lehet felhasználni oktatási környezetben. Lehet például összefoglaláskor használni, a témaköröket pedig QR kódokba rejteni, és a gyerekeknek kell megtalálni őket. Akár házi feladatként is fel lehet adni, hogy ők készítsenek a többieknek titkos üzeneteket. Illetve osztálykiránduláson is hasznos lehet (titkos út készítése, játékos feladatok...).

Ezzel az alkalmazással már mindenki találkozott aki ismeri a fogalmat: perderse. Én ebben az esetben szintén élen járok, erről érdemes bárkit megkérdezni, aki valaha el akart velem jutni A pontból B pontba... Persze ezen a kompetenciámon leendő tanárként érdemes fejlesztéseket végezni. Vészhelyzetben pedig egy kis mobilnet és Google Maps segítségével lehet megtalálni a helyes utat. Persze az életben nem tud még ez az alkalmazás sem segíteni a helyes út megtalálását illetően... :)

Ezen az oldalon a világ bármely pontjára kiruccanhatunk körülnézni és hallgatózni kicsit, ha úgy tartja kedvünk. Egy virtuális világtérképen lehet ugyanis barangolni, ahol a lenyűgöző látványt még hanghatások is kísérik. Földrajzosok előnyben, bár kultúra tanításánál nagyon hasznos nyelvórákon is. Például meg lehet mutatni a gyerekeknek a spanyol nyelvet beszélő országokat "közelebbről" is.

http://www.mme.hu/madarhatarozo
-mobiltelefonos-alkalmazas
Az alkalmazás sajátosságaira a nevéből könnyen következtethetünk: madarak felismerésére, beazonosítására alkalmas. Emellett nem csak meg tudjuk keresni az adott kismadarat, hanem még sok hasznos infót (pl: természetvédelmi érték) is megtudhatunk róla. Osztálykirándulásokon ugyancsak izgalmas és érdekes applikáció lehet.

Az előző alkalmazástól abban tér el, hogy ez növények meghatározására alkalmas. Egyébként szerintem nagyon hasznos lehet mind a kettő, hiszen a természet iránt mindenki érdeklődik valamilyen szinten.

Jé, egy virtuális dobókocka! Ha már csináltunk társasjátékot a diákoknak (ld. Board Game Maker), akkor okvetlen szükségünk lesz egy dobókockára is. ;)

Újabb péntek, újabb hétvége, újabb pihenésnek álcázott otthonlét...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések